به گزارش «فرهیختگان»، با سیدعلیرضا ناجی، رئیس مرکز ویروسشناسی بیمارستان مسیح دانشوری در ارتباط با تغییرات جدید ویروس کرونا و جهشهای رخ داده به گفتوگو پرداختیم و او در این رابطه به «فرهیختگان» گفت: واریانتی از کروناویروس که در جنوب شرقی انگلستان و در کل در بریتانیا و یک مورد در استرالیا و یکی دو مورد هم در اروپا دیده شده، در آفریقای جنوبی هم تعداد زیادی را مبتلا کرده است. بیشترین میزانی که شاهد هستیم در انگلستان و آفریقای جنوبی است. این واریانت اولینبار در فرد مسنی در کمبریج انگلیس در شهریورماه دیده شد. با بررسیهای ژنتیکی متوجه شدند یکسری تغییرات دارد. تغییراتی که در این واریانت شاهد هستیم که در بریتانیا و آفریقای جنوبی، بهعنوان دو کشوری که تعداد زیادی مشاهده شده و موج دوم در آفریقای جنوبی رخ داده، بهخاطر همین واریانت است، دیده میشود یکسری 20-10 جهش در این واریانت جدید ایجاد شده است. دو جهش بهخصوص در آفریقای جنوبی به نظر میرسد با مطالعاتی که انجام شده، از نظر شبیهسازی، نسبت به برخی آنتیبادیها نسبت به این ویروس حساسیت خود را از دست دادهاند؛ یعنی ضعیف شدهاند اما تاکنون علیرغم تمام این تغییرات هرچند باید مطالعات بیشتری انجام و منتشر شود، هنوز این واکسنی که الان داریم علیه این واریانت موثر است اما آینده را نمیتوان ضمانت کرد یعنی تغییرات ویروس اگر بیشتر شود، ممکن است یک زمانی باعث به خطر انداختن برنامه واکسیناسیون و واکسنی که تازه ساخته شده، شود.
وی ادامه داد: تغییرات دیگری که در این ویروس شاهد هستیم این است که میزان سرایت ویروس به میزان 70درصد افزایش یابد. انگلستان الان به حالت خطرناکی رسیده است. از چهارشنبه هفته گذشته محدودیتهای اجتماعی را افزایش دادند و خیلی از کشورهای اروپایی مرزهای هوایی خود را به انگلیس بستهاند، ایران هم دیروز اعلام کرده که مرز هوایی به انگلیس را بسته است و هیچ پروازی از انگلیس به ایران نمیآید. این بهدلیل سرعت خیلی زیادی است که ویروس پخش میشود و مشاهداتی است که دیده میشود.
ناجی بیان داشت: یک امر دیگر که پزشکان در آفریقای جنوبی بهصورت شخصی عنوان میکنند یعنی یک امر قطعی نیست، علاوهبر اینکه گفتهاند سرعت انتقال ویروس و گسترش ویروس افزایش یافته، این است که جوانانی را درگیر این واریانت میبینیم که خیلی از آنها بیماری وخیم میگیرند، البته این تجربه شخصی مربوط به پزشکانی است که در آفریقای جنوبی کار میکنند. درحالحاضر این اطلاعات به سازمان جهانی بهداشت منتقل شده و امروز این سازمان تغییراتی که در این ویروس صورت گرفته را تایید کرده و درحال تصویرسازی هستند، از این جهت که افرادی که درگیر این واریانت هستند که تعداد زیادیاند، از نظر دوره بیماری، مدت بیماری، شدت بیماری و ضایعات بالینی که از نظر بهبودی، پاسخ به درمانشان بررسی میشود تا بتوانند به نتیجه مناسب دست یابند که آیا این ویروس باعث تغییر در دوره بیماری میشود یا خیر، آیا خبر بیماری وخیمتری را میدهد یا خیر. فعلا بیان میکنند مستندی در این زمینه نداریم تا اینکه این مستندات به دست بیاید.
هرچه زودتر باید گردش ویروس را بشکنیم
رئیس مرکز ویروسشناسی بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: درمورد واکسن هم نکته مهم این است این تجربیات نشان میدهند چقدر برنامه درباره کنترل کووید مهم است یعنی مثل کشورهایی همچون چین، تایوان، کرهجنوبی، مغولستان و... که آمار بیماران را به مقدار زیادی کاهش دادند، هر چقدر برنامه کنترلشدهتر و بهتر باشد و جلوی گسترش ویروس را بگیریم، جلوی تغییرات ویروس را هم خواهیم گرفت. یک خطر دیگری که وجود دارد این است که هرچه ویروس بین افراد بگردد و بهخاطر تصمیمات ناقص کنترل نشود، نهتنها میتواند بین انسانها بچرخد و تغییر کند بلکه به حیوانات هم منتقل شود، در آنجا تغییر کند و دوباره به انسان برگردد. همان تجربهای که چندباری مشاهده شده است. این ضرورت وجود دارد هرچه سریعتر گردش ویروس را بشکنیم، هم در انسان کم شود و هم به حیوانات منتقل نشود که دوباره به انسان برگردد که در این صورت بسیار خطرناکتر است.
وی در پایان گفت: درباره واکسن ایرانی هم تنها چیزی که عنوان میشود این است که واکسن ضعیف شده است، درصورتیکه اصلا واکسن ضعیفشده نداریم که شاید منظور واکسن غیرفعال است. ترایال اولیه حیوانی را گذرانده و باز هم اطلاعاتی از آنها در دسترس نیست. در دیماه قرار است 56 نفر ترایال انسانی را انجام دهند. من اطلاعاتی از این امر ندارم که به چه صورت است ولی شیشه مربوط به واکسن هم رونمایی شد و این بد است که در کشور ما از واکسن و شیشه آن رونمایی میشود ولی اطلاعات علمی آن در دسترس نیست. دوست داریم اطلاعات مربوط به آن در جامعه علمی نیز منتشر شود که بدانیم چه اطلاعاتی وجود دارد. شاید نظرات مناسبی در این خصوص داده شود.
اخبار مرتبط: